Въздухът в Европа съкращава живота | 25. 09. 2012 03: 04 | Труд | стр. 32 icon

Въздухът в Европа съкращава живота | 25. 09. 2012 03: 04 | Труд | стр. 32Смотрите также:
  1   2   3   4   5

     бул. "България" №58

     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


25.09.2012


Въздухът в Европа съкращава живота | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 32

Най-много фини частици в България, живеем с до две години по-малко

БРЮКСЕЛ - фини частици, които са сред най-опасните замърсители на въздуха, продължават да се намират в опасно големи нива в Европа въпреки законовите разпоредби, предупреждава в годишния си доклад Европейската агенция за околната среда.

Замърсяването на въздуха съкращава човешкия живот средно между осем месеца и две години за най-засегнатите райони, сред които е и България.

Това е така, понеже фините частици причиняват болести като рак на белите дробове и сърдечно-съдови проблеми.

Докладът включва освен страните от ЕС, също и всички държави на територията на бивша Югославия, както и Исландия, Норвегия, Турция, Лихтенщайн и Швейцария.

Като се позовава на данни от 762 измервателни станции през 2010 г., докладът заключава, че една трета от градското население в Европа диша въздух с фини частици над годишната норма на ЕС. Тези частици са в състояние да преминат от белите дробове в кръвоносните съдове. При това нормата на Евросъюза е по-либерална от тази на Световната здравна организация (СЗО).

По нейните стандарти почти цялото население на Европа е изложено на прекомерно замърсяване.

Друг замърсител е озонът, който причинява дихателни проблеми. Нивата са особено притеснители за

Средиземноморието, подчертава докладът. Замърсителите влизат във водата, земеделските земи и хранителната верига както и в атмосферата. Това води до системно замърсяване и намаляване на земеделското производство. 2013-а ще бъде „Годината на въздуха", заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник при представянето на доклада. Той подчерта, че ЕК готви ревизия на законодателството в тази посока.


^ Днес да почерпи | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 39

Ваньо Шарков, депутат в 41-8ото НС, зам.-председател на ПГ на „Синята коалиция", 50 г.

Здравно Йончев, художник, 74 в.

Ивета Стратиева, зам. отговорен редактор в отдел„Между народен" на в. „Труд".

Калинка Згурова, народна певица, носителка на награда „Грами".

Кольо Колев, социолог, директор на агенция „Медиана", 56 г.

Комисар Николай Николов, директор на Областна дирекция на МВР-София, 50 г. О. р. ген.

Коста Богацевски, бивш зам.-директор на НСлС и главен секретар на МВР, адвокат, 64 г.

Михаил Мечкуев, график, 63 г.

Надя Топалова, актриса. Чл.-кор. Стефан Радев, специалист по приложна математика, 70 г.

Радостин Стойчев, треньор по волейбол. 43 г. Стоян' Дуков, карикатурист, 81 г.


^ Грипът дебне борчлиите | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 15; 17

Хората, които са пред развод, очаква ги съкращение, в паника са, защото не могат да си платят кредити, или са изпаднали в друга критична негативна ситуация, са по-лесна плячка за грипа. Причината е, че стресът има пряко влияние върху имунитета. Така индивидите, изпаднали в тежко положение, бързо биват застигнати от циркулиращите «инфекции.

Това заяви пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Веднага възниква въпросът дали напрежението от положителни емоции също атакува имунитета ни. Отговорът е не. Д-р Кунчев добави, че пациентите с онкологични заболявания, особено тези, които са на терапия, потискаща защитните сили на организма, също са по-податливи на вирусите. Затова те трябва да избягват близки контакти с околните.

„Тази зима масово ще ни разболяват два грипни вируса. Това са добре познатият свински грип, или „Калифорния" (H1N1), който циркулира в света вече трета година, и новият "Виктория", предвижда прогнозата на Световната здравна организация, обявена още през февруари т. г.", припомни д-р Кунчев.

Според него най-вероятно свинският грип ще отстъпи позициите си на „Виктория" (този грип бе кръстен на австралийския щат, където бе изолиран за първи път м. г.). „Виктория" е от вида H3N2, какъвто бе не само „модерният" през изминалата зима „Пърт", но и познатите вече „Бризбейн" (той бе актуален през 2008 г.) и „Уискънсин" (от 2005 г.).

Ето и какви са трите минуси и плюсове на новата зараза:

Минуси

•„Виктория" е нов щам, затова голяма част от населението няма имунитет срещу него и това го прави по-опасен.

•Неговата патогенност (предизвикване на заболеваемост) и агресивност до голяма степен са неизвестни точно защото е нов вирус.

По тази причина няма как още отсега да кажем дали ще се сблъскаме с интензивна епидемия, при която ще се отчитат голям брой заболели, или протичаща в обичайните мащаби.

Но най-вероятно ще повали повече хора на легло, отколкото свинския грип м. г. •Третият минус на „Виктория", както и на останалите вируси, е, че се разпространява много бързо и ефективно.

Причината е, че се отделя в огромни количества в слюнката, при разговор, кихане или кашлица. Затова особено в първите часове след проявлението на симптомите съответният човек е мощен източник на зараза.

Така лесно я предава на близките, на колегите си, на минувачи по улицата, докато пътува в автобуса или в метрото. „Неслучайно всяка година, когато сме в епидемия, щом едно-две деца от групата в детската градина или в класа се разболеят, то в кратък срок - до 6-7 дни, се случва същото и с останалите", подчерта главният държавен санитарен инспектор.

Плюсове

•Както „Виктория", така и „Калифорния" са включени в тазгодишната противогрипна ваксина.

•И двата щама са чувствителни към антивирусните препарати, т. е. с тях заболелите се лекуват ефективно. „Става дума за препаратите от групата на невраминидазните инхибитори", обясни д-р Кунчев. С тези медикаменти може да се намали тежестта на епидемията. •„Виктория" засяга познатите рискови групи: децата, хората в пенсионна възраст и тези с хронични заболявания. Т. е. може да очакваме протичане на класически фип. За разлика от свинския, който се „целеше" в младите хора в активна възраст и в много добро здравословно състояние, в по-пълните и в родилките.

„Виктория" носи характеристиките на всички видове вируси от типа H3N2. Но преминавайки през различни поколения от хора, вирусите се променят. „Ето например хантавирусите (атакуващи белия дроб и бъбреците и довели до смърт на американци) протичат много по-тежко в САЩ, отколкото в Европа. По тази причина няма как да предвидим какви точно ще са усложненията от „Виктория", каза още д-р Кунчев. И продължи: „И все пак очакваме усложнения като типичните бронхити и пневмонии, а ако към вирусната инфекция се „насложи" и бактериална, тогава вече ще се стигне до по-тежките бактериални пневмонии. За жалост и тази година няма как да избягаме от усложнения като енцефалити и миокардити, които протичат изключително тежко, но са за щастие много редки."

За кого „Виктория" ще е най-опасна?

За пациентите с напреднал диабет , за хората със сърдечни заболявания, с бъбречна недостатъчност и за тези, които имат проблеми с белите дробове.

Очаква се до края на месеца на фармацевтичния пазар да се появят всички видове противогрипни ваксини, които ще ни предпазват от тежките зарази тази зима. „Подходящо е да се имунизирате до края на декември. А препоръката е ваксината да се поставя само ако сте в добро здраве . Ако имате някаква инфекция, по-добре изчакайте да отшуми. Не че ще се стигне до негативни реакции, но антигенният отговор на организма е най-добър, когато сте здрав", обясни д-р Кунчев. Първите антитела срещу фипа се появяват около 2 седмици след имунизацията, но „пикът" им е след третата седмица. Т.е. можем да считаме, че сме защитени около 20 дни след имунизацията. „Целта е тя да се издърпа не в самия край на декември, защото понякога епидемиите настъпват по-рано и е възможно да нямаме време да развием имунитет, а грипният вирус вече да е дошъл", разясни специалистът.

От години между 3 и 4% от българите си поставят противогрипна ваксина. „Това е изключително нисък процент и по този показател се нареждаме на последно място в Европа", каза д-р Кунчев. И добави: „Не знам дали статистиката се дължи само на недоверие и на склонността да се залага на народните методи за предпазване от болестите като една ракия вечер или чесън, но наистина българите рядко прибягват до това доказано средство." Друга негативна тенденция е ваксината да не се поставя на най-рисковите групи, каквито са възрастните и децата. Обикновено големи компании предлагат да имунизират служителите си като социална и икономическа мярка.0!»


^ Плащаме по 150 000 подкупа на месец | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 10

Корупцията, която намаля през 2009 г., се е увеличила през последната година

Емил ПЕТРОВ

Всеки четвърти българин, който е имал вземане-даване с администрацията през м.г., е дал подкуп - пари, подарък или услуга. Това показва 14-ият годишен доклад за корупцията в България на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Според изследването през м.г. корупцията в страната се е увеличила,, като бройката на подкупите е нараснала до 150 000 на месец. През 2010 г. рушветите са били около 140 000 месечно (виж таблицата).

Макар че хората все по-малко се поддават на корупционен натиск, увеличават се тези, които сами предлагат рушвет. През последната година процентът на далите подкуп след „поискване" спада от около 58,5% на 48,1% от гражданите, контактували с администрацията. За сметка на това тези, които дават, без да им е поискано, се увеличават от 3,9% на 11,4%.

България запазва позицията си на четвърта по ниво на корупция в ЕС, като сме изпреварени само от Румъния, Литва и Словакия. Около 14% от населението е дало подкуп през м.г., което е 2-3 пъти повече, отколкото средното за ЕС ниво.

Най-много подкупи отиват в здравната система и полицията, които прибират съответно 40% и 22% от рушветите.

Според анализаторите основните фактори, допринасящи за корупционния натиск и участието в корупционни действия, е политизацията на дейността на държавната администрация, липсата на ефективни реформи в съдебната власт, както и уязвимостта на медиите от страна на представителите на властта.

В Европа политизацията на администрацията е много по-малка, отколкото у нас, и ръководните кадри не се сменят с всяко ново правителство, каза Руслан Стефанов, директор на икономическата дейност на ЦИД.

Големите промени

През последната година намаляват рушветите в стопанската сфера, като корупцията в бизнес сектора е с най-ниски стойности за последните 12 години. Според анализаторите това е свързано с вододелната 2007 г., когато отпада митническият контрол по границите със страни членки от ЕС.

В периода до 2001 г. се наблюдават най-високите равнища на корупция във връзката на населението с администрацията, като след това има тенденция към намаление.

Най-ниските нива на корупция са през периода 2001-2004 г. След 2005 г. отново се наблюдава нарастване на корупцията, като най-високата стойност е достигната през 2008


Здравен шеф „забравил" Шефът на здравната каса Пламен Цеков е фигурирал ден преди парламентът да го избере в касата. Това показва справка в Търговския регистър. На 28 март Цеков, тогава още депутат от ГЕРБ, е прехвърлил дяловете си на съдружниците в друже | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 4

„Подал съм искане да изляза от фирмата още през 2001-2002 г., останалото по регистрацията е работа на управителя", каза пред „Труд" Цеков. По думите му оттогава фирмата не извършвала дейност. Подписът под прехвърлянето на дяловете чак през 2012 г. е негов.


^ Депутатите от ГЕРБ с говорители | 25.09.2012 03:04 | Труд | стр. 2; 3

Отчети от министрите за свършеното от тях през трите години на управление изненадващо поиска председателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев.

На редовното заседание на депутатите от ГЕРБ миналия вторник в присъствието на двама министри - на здравеопазването ^ Десислава Атанасова и на отбраната Аню Ангелов, както и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, Велчев изразил недоволство, че месец след като ГЕРБ навъртя три години във властта си, той все още не е прочел докладите на членовете на кабинета, каквито бе разпоредил да има премиерът Бойко Борисов. Това разказаха депутати пред „Труд"*

Забележката на Велчев видимо озадачила присъстващите министри.

„Отчетите отдавна са качени на сайтовете на всички министерствата и всеки, който има интерес, може да ги прочете", обяснил Цветанов. Колегите му Атанасова и Ангелов потвърдили. Те допълнили, че инструкциите на Борисов били отчетите да са стегнати, максимум до три страници, на разбираем език, подплатени с факти и без употребата на частицата „ще". „Само това, което сте постигнали, без лъжи излишни хвалби", инструктирал тогава министрите си Борисов. По време на същото заседание на парламентарната група на ГЕРБ шефът й Красимир Велчев лансирал идеята определени депутати да са нещо като говорители по ресорните политики, които провежда кабинетът. „Не може непрекъснато аз да говоря по всички въпроси, не е нормално един човек да е компетентен по всички теми", отсякъл Велчев.

Проблемът, който той не веднъж споделял и пред колегите си в парламента, а и на заседания на Изпълнителната комисия на ГЕРБ (б.р. - ръководството на партията) е, че „по-разтропаните" депутати, тези, които били в час с отделните политики, най-често били издърпвани в изпълнителната или местната власт. „Парламентът да не е тренировъчно поле, нещо като банка кадри - най-добрите ни играчи стават министри, зам.-министри, кметове, а тук едва ли не остават резервите. Особено в годината на парламентарни избори ни трябват ярки, остри и компетентни оратори, така че повече няма да пускам депутати", категоричен бил Велчев. Източници на „Труд" разказаха, че докато идеята да има говорители на парламентарната група може и да се одобри от премиера Бойко Борисов и заместникът му в партията Цветан Цветанов, то други две хрумвания на Велчев са зачеркнати с дебел кръст. Става въпрос за идеята кандидат-депутатите да предоставят бележки от местния психодиспансер, че не се водят на отчет. Тя среща категоричния отпор на двамата шефове на ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на управляващите предлагаше изискването да залегне сред новите промени в Изборния кодекс. Според източници на „Труд" обаче това няма да се случи, защото срещу идеята били не само Борисов и Цветанов, но и шефката на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова.

Голямо и категорично „не" получил председателят на ПГна ГЕРБ и на другата си авангардна идея - кандидат-депутатите в листите на управляващата партия да попълват декларация за сексуалните си предпочитания. С други думи, Велчев предлагаше мераклиите да седнат на депутатските банки от ГЕРБ да си признават писмено дали са гейове. Основният му аргумент бе, че така същите тези хора няма да бъдат зависими от изнудвани, добрали се до тяхната тайна по някакъв начин. „Тази тема изобщо няма да се обсъжда на заседание на Изпълнителната комисия", отсече много високопоставен ГЕРБ-ер пред „Труд". И допълни - „Много уважавам Велчев, ценен е за партията, защото е честен човек.

Но понякога е твърде откровен, което не е добре за политик. След като БСП влезе в този тъп СПИН скандал, сега остава само ние да се замесим в гей скандал", коментира източникът на „Труд" от партийната централа.

Кметове към избраници:

Кметове от цялата страна и от всички цветове засипаха с искания депутатите в деня за диалог между местната и централната власт. Основните проблеми, които се очертаха при срещите по места, са липсата на пари за поддръжка на пътищата, неработещата децентрализация и трудният достъп до европари.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ) настоя глобите от пътните камери да отиват в общините и с тях да се поддържат шосетата. „Това ще даде допълнителна възможност на общините за повече приходи и контролът по пътищата ще стане по-засилен", аргументира се той. И обясни, че сега кметствата нямат стимул да поставят камери, които да следят трафика, защото приходите от санкциите постъпват в централния бюджет.

Кметовете от Великотърновска област пък ще разчитат на молитви за топла зима и липса на сняг заради безпаричието. На дискусията с тях обаче не дойде нито един от деветимата депутати от района. „Направихме си монолог", възмути се управникът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ).

Недостатъчното финансиране от страна на държавата е основният проблем на малките общини. „Нямаме пари, за да плащаме на превозвачите. Заради малките субсидии никой не иска да вози хората. За снега пък ще накарам ходжите да се помолят да е топла зимата, тъй като свещениците отказаха", обясни и кметът на Златарица Пенчо Чанев (ВМРО). Всички депутати от Кюстендилско отидоха на срещата с кметовете, но затова пък стана скандал. Червената депутатка Мая Манолова нападна народните представители от ГЕРБ Валентин Микев и Емил Гущеров. „Защо довършвате всички проекти, започнати от тройната коалиция, а после се хвалите. Започнете сами един проект и го довършете", захапа опонентите си от управляващите Манолова.

„Нашето правителство не живее в някакво охолство, но успява да осигури средства за общините", не се предаваше Микев. След споровете се разбра, че основният проблем на кметовете е малкият бюджет.

Със семпла почерпка от банички и сладки почетоха деня на диалога в Смолянско.

Експеримент с такса смет

Столичната община да започне експеримент за въвеждане на нова методика за такса смет. Това са препоръчали международните консултанти на София по проблема,финансирани от Европейската инвестиционна банка.

Те предлагат в отделни, ясно определени квартали да започне измерване на генерираните отпадъци за определен период от време и да се види какво е съотношението на количеството към наличната собственост.

„На база на тези данни ще се търсят нови връзки между двата показателя и таксата", обясни по време на деня за диалог зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Той предложи и да се обмислят законодателни промени, така че общинските данъчни служители да имат повече правомощия при събиране на стари задължения - като тези на служителите на НАП.

Властта заговори за данък върху пенсиите

България може да бъде принудена да въведе данък върху пенсиите, когато падне таванът им, който сега е 700 лв. Това посочи по време на обсъждане на законопроекта за публичните финанси депутатът от ГЕРБ Борис Грозданов. Според народния избраник в повечето европейски държави пенсиите се облагат, но България прави изключение заради въведения максимум на възнаграждението на най-възрастните. Следователно, ако таванът отпадне, ЕС може да принуди България да започне да облага пенсиите над 700 лв. с 10%, смята Грозданов. Според тригодишната бюджетна прогноза таванът трябва да отпадне от 1 януари 2014 г.,| но само за новите пенсии, отпуснати след тази дата. Пред „Труд" Грозданов уточни, че думите му са били в отговор на въпрос по време на обсъждането и самият той не възнамерява да предлага законопроект, който въвежда данък върху пенсиите. Депутатът така и не успя да си спомни откъде произтича обвързването на данъчното облагане върху пенсиите със съществуването на максимален размер на възнаграждението.

Идеята за въвеждането на данък върху пенсиите периодично се появява в публичното пространство, но обикновено официалните власти се отричат от нея. Последно подобни предложения се приписваха на социалното и финансовото министерство в разгара на кризата през 2010г., и то по отношение само на работещите пенсионери, но до официализиране на идеята така и не се стигна.

Грозданов вчера обясни още, че у нас влоговете от лихви в банките не се облагат, защото съществува банкова тайна. В другите страни от ЕС обаче не било така. Депутатът поясни, че единственото, за което наистина настоява, е част от данъка върху личните доходи да се преотстъпи на общините, но едва след като страната окончателно излезе от кризата.

За повече държавно финансиране настояха от Националното сдружение на общините вчера. В позицията им по бюджета за 2013 г. те поискаха правителството да увеличи с 90 млн. лв. плащанията по делегираните дейности в областта на образованието, здравеопазването и социалните услуги. Натрупаните дефицити в тези сфери били около 200 млн. лв. общо. Кметовете искат ръст с 42 млн. лв. на парите за капиталови разходи в общините и с 43 млн. лв. за ремонт на пътища. Държавата трябвало да финансира и с допълнителни 139 млн. лв. общински европроекти.

Дайте повече пари!

Срещата се проведе в крайно рехав състав - от поканените десетина кметове дойде само един - на Чепеларе, и зам.-кметът на Баните, които разговаряха с трима депутати. Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков (ГЕРБ) приветства готвените законодателни промени да не могат да се запорират сметките на общините и апелира за спешното им приемане, тъй като неговата община е със замразени финанси от 2 февруари.

Държавата да удари рамо на общините за издръжка на детските градини и забавачките. Това бе едно от основните искания, поставено от кметовете във Варненско. Атанас Стоилов, кмет на Аксаково (ГЕРБ), поиска увеличение на средствата от държавата за образование, тъй като са се повишили рязко разходите за хранене в училищата и градините заради изискванията за много по-високо качество.

Финансовите корекции по европроектите да се делят с държавата, а не да се поемат само от общините, настояха кметове от Бургаско.

Градоначалниците се оплакаха, че има децентрализация, но само до трупането на дългове.

Правителството все повече прехвърля ангажименти на общините, без да ги обезпечава финансово, заяви кметът на Търговище д-р Красимир Мирев (БСП). От депутатите от региона на диалога се явиха само представителите на БСП. Нямаше я избраничката на ГЕРБ Лили Боянова, която отнесе много задочни критики. „Принципът на ГЕРБ е кучето си лае, керванът си върви. Както и в парламента, така и на тези срещи ние си говорим, те си траят и си правят каквото си искат. Този парламент е изчерпил своите възможности", каза депутатът от БСП Румен Такоров.

„В този мандат местните власти са направили 20 предложения за промени в нормативни актове, от които едва 40% са отразени" каза председателят на общинския съвет в Търговище Севим Али.

Председателката на парламента Цецка Цанева, която беше в родния Плевен, обобщи деня за диалог така: „За нас е важно да се намери мярата между централизирането и принципа на децентрализацията и това се опитваме да правим като законодателна институция." Тя изрази личното си убеждение, че част от общините не биха се справили самостоятелно, ако децентрализацията заработи изцяло.

Разтропан депутат не се ражда от послушковци

Валентина ПЕТКОВА

Десет месеца преди края на мандата в ГЕРБ се сетиха, че парламентарната им група е заспала. Че няма нито един депутат, който да се откроява с оригинална и точна мисъл. Не става дума само за ярки оратори, каквито имаше в предишни парламенти, а и за компетентни народни представители.

Призивът на шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев да извадят „разтропани" депутати, (виж стр. 2) е твърде закъснял. Колкото до говорители по ресорните политики, те отдавна трябваше да са създадени. Та нали всеки един от депутатите на ГЕРБ работи в някаква парламентарна комисия и по презумпция трябва да е компетентен, щом от години се занимава само с това.

Явно проблемът е другаде и той е в подбора на депутатите. Когато критерият е да са послушковци, не е изненада, че са по-тихи от тревата. Защото, ако имаше поне една ярка личност, то тя все щеше да намери начин да тропне така, че да се чуе. Разтропан депутат не се ражда в заспала парламентарна група. Той се търси, но и се отглежда от първия ден на мандата.

Пари от бели петна за черните пътища

Общинските управи да налагат такси за поддържане на земеделските пътища. Черните пътища из полета не се финансират от държавата, а са необходими на стопаните и те също имат нужда от ремонти, заявиха кметове от област Монтана.

Щом ползват тези пътища, трябва и да плащат за поддържането им, каза кметът на Медковец Венцислав Евгениев. „От конституционна гледна точка такъв налог е невъзможен, но можем да мислим част от парите от „белите петна" (земя, която няма собственик но се обработва и има рента от нея - бел. ред.) в общините да се заделят за черните пътища", каза шефката на правната комисия в парламента Искра фидосова (ГЕРБ). „До края на тази седмица ще бъде готова рамката на бюджет 2013 и ще има възможност за конкретни разговори. Аз подкрепям почти всички искания на кметовете", увери Фидосова.


^ Домашна електроцентрала... | 25.09.2012 03:04 | 24 Часа | стр. 21

Руски фирми правят десант с енергоспестяващо осветление. Светодиодни LED лампи, които може да се използват почти половин век, заменят познатите луминесцентни осветителни тела и енергоспестяващи флуоресцентни крушки. Според експерти те са по-икономични и по-безвредни.

Българската компания "МКМ груп" показва продукти с руската марка " Оптолюкс Е-27", които намаляват разходите на ток до 80%. При непрекъсната работа лампата издържа 6 г., а при обичайно използване по 3-4 ч дневно - 46 г.

Серия осветителни тела, базирани на светодиодна технология, показва и " Ромтех 3 ЕС" - Враца. Моделите са предназначени за офиси, училища, болници , производствени помещения, магазини, улици, паркинги, паркове. Дългият живот - до 70 000 часа, и спестяването на енергия до 70% намаляват разходите за поддръжка, обясняват от фирмата.

Изложители показват и нанотехенологии в строителството, които правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация. Рускафирма излага композитна арматура, при която безалтопластиката и стъклопластиката заменят стоманата. Това удължава срока за експлоатация и дава икономии от 30%.

Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните, казват производителите.

Например 1 мм фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, дават пример експертите.

Показани са пеностъкло и пеностъклен чакъл - материал, който изолира, предпазва от вода и химични замърсители, не се свива, не гори, не се разрушава от гризачи и е екологично безопасен.

В пътното строителство навлиза и нискотемпературният асфалт. Една от последните новости демонстрира швейцарската компания "Амманн". Тя участва в панаира с псноасфалт, който се полага в студено време и има висока енергийна ефективност.

Немската компания "Бенингхофен", която в Германия работи в сферата на пътното строителство, представя метод за оптимално преработване и влагане на рециклиран асфалт в асфалтовите смеси. Новост е оптимизираната инсталация за битумна емулсия, чиято премиера в Германия мина само преди седмица.

Сред световните новости на изложбата е измерваща система за кръвна захар, която показва резултатите след 5 секунди. Уредът се произвежда в Тайван и е представен от "Тисон Биорисърч".

Новост от световен мащаб е и цветният принтер на "Вайдмюлер" - Германия, за надписване на маркировки, които може да се отпечатват дори върху алуминий и неръждаема стомана.


^ Смартфоните ни правят суперчовеци | 25.09.2012 03:04 | 24 Часа | стр. 18

5 милиарда души ще се обзаведат с апаратите в следващите 5 години

Двама мъже се палят и изгарят в протест срещу тежката си съдба. Само на единия обаче историята признава заслугата, че е започнал революция. Каква е разликата между двамата?

Мобилни телефони записаха как тунизийският търговец на плодове Мохамед Буазизи се запалва от отчаяние от бедността си. Видеозаписите в мрежата дадоха старт на демонстрациите от Арабската пролет на 2011 г., които изцяло промениха политическата карта на региона. Другият мъченик - Абдеслем Тримех, тъне в забвение.

Примерът с двамата бунтовници е цитиран в новата книга „Мобилната вълна" и илюстрира само една от супервъзможностите, които мобилните телефони и до някаква степен таблетите дават на хората. Тези хайтек „крайници" на човека все повече се превръщат в инструменти за борба с корупцията, пазаруване, услужлива памет, политическа агитация, образование и осигуряване на достъп на хората от различни части на света до здравеопазване, твърди авторът на книгата Майкъл Сейлър, който е и управляващ директор на компанията "Микростратеджи".

Мобилните телефони промениха изцяло социалния ни живот. Споровете вече се решават със сърч в интернет. Специални приложения за запознанства търсят подходящи ухажори според локацията им а мобилни карти гарантират, че екипираните суперчовеци няма как да се изгубят на непознато място, стига да има / безжична връзка. Май единственото, което все още ни отличава от Супермен, е, че той може да лети, а ние не.

Телефоните ни вече са снабдени с джаджи, които ни позволяват да правим всякакви „фокуси". Така например можем да отваряме врати или да плащаме кафето в ресторанта с едно потупване по екрана на смартфона. Можем да го използваме и за идентификация с помощта на NFC чип, вграден в най-новите модели.

В същото време училища в селски райони на Африка, които никога не са имали учебници, вече използват смартфони като информационни източници по проект на Пол Ким, главен администратор по технологиите в университета „Станфорд".

Други изследователи от университета „Харвард" пък се опитват да използват мобилните телефони, за да предоставят медицински услуги в отдалечени краища на света, където хората иначе трябва да вървят по цял ден, за да стигнат до лекар или медсестра. Екипът на Джордж Уайтсайдс разработва хартиен чип, върху който може да се капне капка кръв, която след това се фотографира. После изображението на кръвта се изпраща като есемес до клиника, която анализира кръвната проба и предлага диагноза. И така лекарите ще се сдобият със свръхспособността да преглеждат пациенти, отдалечени на стотици километри.

Новите приложения на смартфоните невинаги работят по най-добрия начин, предупреждава Пол Ким от „Станфорд".

Надеждата е обаче, че с времето смартфоните ще се превърнат в радикална и демократизираща сила, особено когато всеки ще може да си го позволи, смятат специалистите.

Абонаментите към мобилните оператори през 2011 г. са били почти 6 милиарда според Международния съюз за телекомуникациите. Населението на света е 7 милиарда, което означава, че някои хора имат по няколко договора. Технологията със сигурност е широко разпространена и става все по-интелигентна. Според Сейлър 5 милиарда души ще се обзаведат със смартфони през следващите 5 години и така ще имат достъп до мобилен интернет и до безброй приложения. САЩ достигнаха до повратната точка тази година, като мнозинството от американците вече притежават смартфони.

Тези телефони, снабдени с оперативните системи Apple iOS и Google Android, имат по-голяма компютърна мощ от тази на мисията „Аполо 11", когато американците кацат на Луната на 20 юли 1969 г., коментира Нанси Ги бе за сп. „Таим". В много части на света има хора, които имат достъп до мобилен телефон, но нямат тоалетна и течаща вода. За милиони хора това е въобще първият телефон, който някога са имали, пише Гибс.

Наблюдателите са удивени от скоростта, с която мобилните телефони навлязоха и вече доминират в живота ни. Всичко започва през 1973 г., когато Мартин Купър от компанията „Моторола" осъществява първия разговор от мобилен телефон с големината на тухла. За протокола, обажда се на конкурент от „Бел Лабс". След като мобилните телефони се разпространяват в по-развитите страни, производителите прибавят клавиатури и по-големи екрани, като така отварят пътя за революцията на есемесите и на мобилния имейл.

След 2000 година в телефоните се вграждат различни сензори - от GPS, който ни дава възможност да ползваме мобилни карти, до акселерометри, които измерват ускорението на движещи се обекти. Майката на всички смартфони - айфонът на „Епъл ", дебютира през 2007 г. с всички тези джаджи. До тази година телефоните вече са се превърнали в

Швейцарското ножче на съвременния начин на живот

Мобилните технологии в момента представляват петата компютърна вълна. смята Майкъл Сейлър. Те са толкова ценени и ни правят толкова зависими, че 68% от нас си лягат с тях край леглото, показва проучване сред 5000 души на американската компания „Куалком енд таим".

Някои обаче стигат до крайности. Майкъл Сейлър например признава, че проверява мобилния си телефон за новини поне веднъж на всяка минута. „Поглеждам го между 500 и 1000 пъти всеки ден", казва той пред Си Ен Ен. Почти нищо не може да го накара да изключи телефона си. „Ако бях с британската кралица и тя ми говореше, вероятно ще си наложа да не гледам телефона си, за да не го изтълкува като неуважение."

Въпреки всички ползи „киберантропологът" Амбър Кейз и други специалисти смятат, че мобилната култура си има и негативи. Да си свързан с всички през цялото време, може да доведе, колкото и изненадващо да е това, до чувство за изолация и самотност. Сегашните тийнейджъри са израснали с този кибер-крайник, те са винаги „на линия" и очакват да са в постоянна връзка. Всъщност очакват повече от технологиите и по-малко един от друг.

страница1/5
Дата конвертации23.10.2013
Размер1,04 Mb.
ТипДокументы
  1   2   3   4   5
Разместите кнопку на своём сайте или блоге:
rud.exdat.com


База данных защищена авторским правом ©exdat 2000-2012
При копировании материала укажите ссылку
обратиться к администрации
Документы